Ingen er perfekte, og det er helt Pærfekt

Perfekt eller Pærfekt?

Er vi perfekte?

Alle har vi travlt med at stræbe efter det perfekte. Eller i hvert fald at fremstille sig selv som perfekte. Sociale medier gløder af billeder med perfekte kroppe, perfekt mad, perfekte børn, perfekte boliger. Det perfekte liv. I virkeligheden kan ingen genkende sig selv eller deres omgivelser i det glansbillede, som de selv er med til at tegne. Ingen er kun smukke, lykkelige og lever snorlige liv. Ingen er perfekte, alle har ”fejl”.

Det ved du, det ved naboen, det ved Instragram, og det ved statistikkerne herhjemme:

  • Ca. 50 pct. af os er overvægtige
  • Ca. 30 pct. af os har et fysisk eller selvvurderet handicap
  • Ca. 25 pct. af os kommer i løbet af vores liv i kontakt med det psykiatriske system
  • Ca. 15 pct. af os er analfabeter
  • Ca. 10 pct. af os drikker for meget alkohol

Hvorfor lige stavefejlen?

Ja, vi har med vilje stavet forkert og byttet E ud med Æ, for det er stavefejlen, som det hele handler om.

Pærfekt sætter ord og handling på behovet for et opgør med det perfekte. Måske endda et oprør. Behovet for en fortælling om, at fejl og rynker er en vigtig del af livet, en del af det autentiske – det naturlige.

Pærfekt er på den måde en hyldest til alle, som hverken kan eller magter at leve op til idealet om det perfekte.

En opfordring til alle om at sænke skuldrene og acceptere at vi selv og livet er fejlbarligt. En opfordring til at tage stilling. Er jagten på det perfekte virkelig sund for os? Og kunne Pærfekt! være starten på en folkelig vækkelse, der kan være med til at sikre, at der er plads til alle, uanset hvor Pærfekt! man end måtte være?

Det seneste år har ord som nulfejlskultur, perfekthed og tolvtals-piger været meget debatteret. Ønsket om det perfekte liv går på tværs af alder, køn, handicap – og det gør angsten omkring perfektheden også. Muskelsvindfonden ønsker et opgør med perfektheden, og derfor har vi lavet Pærfekt.

Med Pærfekt sætter Muskelsvindfonden det perfekte liv – eller rettere det perfekte helvede – på dagsordenen. Angsten for at fejle har nemlig for mange konsekvenser for mennesker på tværs af alder, køn, handicap, etnicitet og seksualitet.

Instagram syder af spidse trutmunde og fejlfrie cupcakes. Egentlig er det besynderligt med trangen til det perfekte. For vi ved jo godt, at livet ikke leves uden fejl og mangler. Vi skal turde tale om det uperfekte. Vi skal ikke være så bange for at lave fejl, for i sidste ende lærer man mest af sine fejl. Vi skal ikke vælge det sikre, men være nysgerrige og innovative og give plads til forskelligheder. I dag tør mange ikke fejle, men stræber i stedet efter det perfekte liv.

Muskelsvindfonden ønsker at flytte grænserne for, hvad folk i dag tror er ”normalt”. Når man som jeg sidder i kørestol, er jeg på mange måder en del point bagud på forhånd, fordi dét at være anderledes, mangfoldigheden, næsten altid taber under perfekthedens lup. Derfor er det vigtigt for Muskelsvindfonden at sætte perfekthedskulturen på dagsordenen.

Den Pærfekte folkebevægelse

Det er Muskelsvindfondens ambition at starte en Pærfekt.folkebevægelse, hvor mennesker tør stå frem og være uperfekte sammen, fordi fejl kan være livsbekræftende, og der er et behov i samfundet for at se og turde vise det uperfekte: Den beskidte bil. De store bunker af snavset vasketøj. De ”klamme” vaner. De skæve bryster.

Ingen er perfekte, og det er i virkeligheden helt Pærfekt.

 

Pærfekt er et opgør med idealer om det perfekte. Idealer de fleste af os ikke kan eller har lyst til at leve op til. Pærfekt vil starte en fortælling om, at fejl og rynker er en del af livet, en del af det autentiske. Det er en opfordring til at lægge Instagram-filtrene fra sig, sænke skuldrene og acceptere, at vi selv og livet er fejlbarlig.

Pærfekt er Muskelsvindfondens koncept, og vi inviterer dig med.

Kontakt Muskelsvindfonden for en pærfekt samarbejdsaftale.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk

Find os på

Facebook og Instagram